ЗА РУРАЛНИ РАЗВОЈ 175.МИЛИОНА ЕВРА КРОЗ ИПАРД ИИ ПРОГРАМ
23.03.2015

ZA RURALNI RAZVOJ 175.MILIONA EVRA KROZ IPARD II PROGRAM

Стална конференција градова и општина у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине организовала је 23.марта 2015. године, конференцију „Програм претприступне помоћи за рурални развој 2014-2020 ИПАРД ИИ". Одржавање овог догађаја подржала је Швајцарска агенције за развој и сарадњу кроз пројекат „Институционална подршка СКГО - фаза 2". На овој Конференцији је уцествовао и Бобан Дзуниц, председник ГО Палилула са сарадницима који раде на пројектима у општини Палилула.

Процес европских интеграција Србије и добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ отворило је могућност коришћења претприступних фондова ЕУ за рурални развој (ИПАРД ИИ програм). Министарство пољопривреде и заштите животне средине је крајем 2013. године започело са израдом ИПАРД ИИ програма Републике Србије, за нови програмски период 2014-2020.

Европска комисија је 20. јануара 2015. године, донела одлуку о усвајању предлога ИПАРД ИИ програма Републике Србије и определила 175 милиона евра за његову реализацију. Програм би требало да допринесе повећању продуктивности и конкурентности, усклађивању са стандардима ЕУ, прилагођавању захтевима домаћег и иностраног тржишта, као и диверзификацији и развоју економских активности и побољшању квалитета живота у руралним подручјима.

На конференцији одржаној у београдском Сава центру присутнима су се обратили: Проф. др Снежана Богосављевић-Бошковић, министарка пољопривреде и заштите животне средине, Ђорђе Станичић, генерални секретар СКГО, Данило Голубовић, државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине, Александар Богуновић, шеф Одсека за програмирање и промоцију руралног развоја Министарства пољопривреде и заштите животне средине, док је искуства Републике Хрватске у овој области представио Тугомир Мајдак, прочелник Одељења за заједничке послове и фондове ЕУ. Имајући у виду да је документ преведен и на српски језик, конференција је била прилика да ИПАРД ИИ програм Републике Србије за период 2014-2020. буде представљен, као и да се пруже додатне информације о плановима за развој пољопривреде и руралних подручја у периоду до 2020. године. (ЕКОполис, Д.В)